Asiakaspalvelu 044 4456 109
Älykäs kaukoenergia

Älykäs kaukoenergia

 

Artikkelikuva 9

 

Älykäs kaukoenergia on nykyään yhä tavallisempi puheenaihe, kun on kyse kotien ja kiinteistöjen lämmityksestä. Mitä älykkyys käytännössä oikeastaan tarkoittaa?

 

Kaukolämmön tarjoaminen on muuttunut pelkän lämmön toimittamisesta yksityiskohtaiseen kokonaisuuden huomioimiseen.

Esimerkiksi Lahti Energia Oy:lle on tärkeää, että asiakkaan tarpeisiin valitaan sopivat lämmityspalvelut.

Lahti Energian tuotepäällikön Jarmo Virtasen mukaan älykkyyden lisäämisen tavoitteena on tarjota mahdollisimman mukavat ja tasaiset asuinolosuhteet.

Lahti Energian tekninen tuotepäällikkö Mikko Väisänen kertoo, että erilaisilla mittareilla ja lämmön jakelun älykkäällä tarkkailulla voidaan mahdollistaa esimerkiksi korkeiden lämpöpiikkien leikkaus, jolloin lämpöä menee huomattavasti vähemmän hukkaan.

 

Mittaaminen mahdollistaa nopean reagoinnin

Kaukolämmön lämmönjakokeskuksia tarjoava Cetetherm keskittyy älykkään tuote- ja sovellusosaamisen tarjoamiseen.

Älykäs lämmönjakokeskus on perusta energiayhtiön omalle, uudelle palveluliiketoiminnalle. Kun lämmönjakokeskuksien toimittamaa dataa jalostetaan tehokkaasti, energiansäästöllisiin asioihin, kuten yleisiin olosuhteisiin, tasaiseen lämpötilaan ja esimerkiksi ilmankosteuteen, voidaan vaikuttaa nopeasti”, sanoo Teijo Aaltonen, Cetethermin myyntipäällikkö.

Datan hyödyntäminen mahdollistaa lämpötilojen säätämisen lisäksi myös paremman huoltovarmuuden sekä huolettoman kokemuksen asiakkaille.

 

Älykkäät ominaisuudet arjen helpottajina

Kaiken keskiössä on tavoite säästää energiantuotannossa mahdollisimman paljon.

Tulevaisuudessa voi olla mahdollista esimerkiksi yhdistää lämmitys- ja jäähdytysverkot niin, että jäähdytyksen hukkalämpöä voidaan käyttää lämmitykseen. Kun sanotaan, että lämpöä leikataan ajoittain, saattaa syntyä mielikuva kodin äkillisestä jäähtymisestä. Siksi on tärkeää viestiä selkeästi, että kyse on hetkellisestä muutoksesta, jota asiakas ei tule huomaamaan lainkaan, mutta jolla on iso energiansäästöllinen merkitys”, Väisänen sanoo.

Kaikki eivät myöskään tiedä, että jos älykkäissä ominaisuuksissa tapahtuu jokin virhe tai esimerkiksi yhteys pilvipalveluun ja siten tarvittavaan dataan katkeaa, lämmitys palaa automaattisesti normaaliin tilaan. Lämmitys ei siis katkea, vaan älykkäät ja energiansäästöä tukevat ominaisuudet ovat vain hetkellisesti pois käytöstä”, Virtanen toteaa.

 

Kauko Lämmön tärpit:

Älykkäitä ominaisuuksia pystytään hyödyntämään jo nyt paljon, ja tulevaisuudessa vain koko ajan enemmän.

  • Älykkäiden ominaisuuksien ytimessä on datan kerääminen ja hyödyntäminen, ja tiedolla voidaan vaikuttaa lämmityksen eri osa-alueisiin.
  • Ongelmiin voidaan vaikuttaa nopeasti lämpöyhtiöiden ollessa perillä, mitä missäkin lämmityskohteissa tapahtuu.
  • Tulevaisuuden suunnitelmia älykkäiden ominaisuuksien kannalta ovat energiansäästö tarkkailun ja ennakoinnin lisäämisellä sekä yhä useammin kaukolämpöverkon hoitama jäähdytys.”